Kommissorium for udvalg vedrørende Point-of-Care diagnostik nedsat af Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi
Baggrund:
Ved indførelsen af molekylærbiologiske metoder til diagnostik af infektioner, er analysetiden blevet væsentligt nedbragt i forhold til traditionel dyrkning, men analyserne udføres som hovedregel kun få gange i døgnet. Den overvejende del af den totale analysetid er derfor ikke relateret til selve laboratoriearbejdet – men til logistik omkring prøven. Hvis den totale analysetid skal reduceres, er det derfor nødvendigt at minimere transporttid og/eller ventetid i laboratoriet, når prøven er ankommet. Hvis analysen kan udføres Point-of-Care / Point-of-Impact (PoC), vil såvel transporttid som ventetid i laboratoriet blive elimineret. PoCT platforme med en meget lav kompleksitetsgrad begynder nu at blive tilgængelige. Der er grund til at antage, at disse platforme, der repræsenterer væsentlige industrielle investeringer, vil blive markedsført aggressivt ikke bare på hospitaler, men generelt i sundhedssystemet, f.eks. i Almen Praksis.
PoC infektionsdiagnostiske analyser, der ikke er kontrolleret og overvåget af en Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, vil imidlertid være i konflikt med de seneste årtiers danske strategi for mikrobiologisk diagnostik, rådgivning omkring infektionsbehandling og overvågning af prævalens- og resistensforhold, som traditionelt og aktuelt varetages af de lokale Klinisk Mikrobiologiske Afdelinger. Ved etablering af PoC infektionsdiagnostik udenfor Klinisk Mikrobiologisk Afdelings regi, vil valg af analyse platforme, indikation for analyserne, kvalitetskontrol af de enkelte analyser, overvågning af prævalens- og resistensforhold samt klinisk konsekvens af forskellige udfald af analyserne således ikke længere være standardiseret og kvaliteten af analyserne kan derfor ikke garanteres. Det er derfor afgørende, at PoC infektionsdiagnostik bliver forankret som en integreret del af den lokale Klinisk Mikrobiologiske Afdeling. Herved sikres samme høje og ensartede kvalitet i Point-of-Care analysesvar, som ved analyser, der fysisk udføres på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling.
Kommissorium:
Arbejdsgruppen skal opstille kriterier og retningslinjer for:
1: Implementering af PoC, placering lokalt og på eksterne hospitaler samt hos øvrige sundhedsaktører (f.eks. Almen Praksis og Speciallæge praksis), der serviceres af KMA
2: Udvælgelse af analyseplatforme, herunder minimumskrav til teknologi
3: Udvælgelse af analysemenuer, herunder krav til individuelle businesscases
4: Indikation for analyser
5: Afgivelse og tolkning af analysesvar
6: Uddannelse af personale, der skal udføre PoC analyser
7: Kommunikation imellem PoC platformen og Klinisk Mikrobiologisk Afdelings LIS, herunder endelig svarafgivelse
8: Rådgivning, fejlsøgning ved apparaturfejl og tolkning af ”gråzone” svar i realtime
9: Overvågning af analysesvar, periodevis verificering af testresultater på KMA
10:Kvalitetskontrol, herunder deltagelse i kvalitetskontrol programmer
11: Indrapportering til MIBA og til den nationale overvågning
Arbejdsform:
Arbejdsgruppen mødes 2-3 gange (kick-off, interim, afsluttende) og udarbejder skriftlig rapport til DSKM’ s bestyrelse. Herefter mødes gruppen ca. 1 gang årligt.
Deadline:
Deadline for opdatering af eksisterende guidelines mhp Almen Praksis er 31.12.2025
Nedsættelse af arbejdsgruppe:
DSKM udpeger formand for gruppen.
De lokale Klinisk Mikrobiologiske Afdelinger udpeger hver 1 evt. 2 medlemmer, fortrinsvis en skal være speciallæge i klinik mikrobiologi. Læger under uddannelse til speciallæge i klinisk mikrobiologi, bioanalytikere og molekylærbiologer kan udpeges.