CPO (carbapenemase-producerende organismer)

CPO-arbejdsgruppen under Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi (DSKM) er et tværfagligt forum.

Formål
Gruppens formål er

  • at indsamle og dele viden om forebyggelse af smittespredning med carbapenemase-producerende organismer (CPO) på danske hospitaler og andre institutioner
  • at facilitere faglige drøftelser og erfaringsudveksling i forhold til CPO-problematikker
  • at initiere samarbejdsprojekter på tværs
  • at bidrage med data til revision af nationale og lokale vejledninger

Baggrund
Der har de seneste år været en stigende forekomst af CPO i Danmark og globalt. De første 10 år af overvågningen (2008 – 2017) var de fleste CPO-tilfælde rejseassocierede. Der er fortsat rejserelaterede tilfælde, men disse udgør ikke længere majoriteten af de indsendte fund.

I de seneste år er der set en stigning i spredning af CPO på de danske hospitaler, imellem forskellige hospitaler og endda på tværs af regioner. Dette gælder både klonal spredning og spredning af plasmider indeholdende forskellige typer af resistensgener. Behandlingsmuligheder med antibiotika for CPO er oftest meget begrænsede.  For at begrænse stigning og spredning af CPO, udgav Sundhedsstyrelsen i september 2018 en vejledning om forebyggelse af spredning af CPO. For at følge op på de sidste fem års arbejde med spredning og håndtering af CPO-udbrud på hospitalerne, er der behov for et tværfagligt samarbejde og vidensdeling af erfaringer fra nosokomiel smitte af CPO.

Opgaver
Gruppens opgaver er at dele viden om CPO-overvågning, samt opbygge viden omkring nosokomiel smitte med CPO. Initialt ved at fokusere på spredning af carbapenemase-producerende Enterobacterales (CPE), herunder screeningsstrategier og miljøsaneringer.

Planlægning af vidensdelingsmøder til en større deltagerkreds for at udbrede viden om CPO og forebyggelse af nosokomiel smitte.

Deltagere
Gruppen sammensættes af repræsentanter fra alle klinisk mikrobiologiske afdelinger (KMA), infektionshygiejniske enheder (IHE) og Statens Serum Institut (SSI) med eksperter fra både laboratorieområdet og infektionshygiejnen. Medlemmerne udpeges af de repræsenterede afdelinger.

Arbejdsgruppens bestyrelse
Der udpeges en forperson/kontaktperson for 2 år ad gangen og denne vælges af arbejdsgruppens medlemmer.

Mødekadence
Som udgangspunkt afholdes mindst 3 årlige møder som kan afholdes virtuelt eller fysisk efter behov.

Endelige anbefalinger og retningslinjer godkendes af DSKMs bestyrelse.

Midler
Udgifter til rejser og afholdelse af møder dækkes af de deltagendes institutioner/afdelinger.

Forperson/Kontaktperson: Barbara Holzknecht barbara.juliane.holzknecht@regionh.dk