Antimicrobial Stewardship – DSKM & DSI

Kommissorium for fælles arbejdsgruppe mellem DSI og DSKM vedrørende antimikrobiel stewardship (AMS) i Danmark

Baggrund: D. 8. maj 2024 blev der afholdt en fælles temadag mellem DSI og DKSM. Formålet med temadagen var at styrke samarbejdet mellem de to nationale selskaber i arbejdet med rationel antibiotikabrug.

Efter afholdelse af den første fælles temadag er der et ønske om at gå videre med en fælles arbejdsgruppe. Dette er et ønske fra både arrangørgruppen, fra bestyrelserne i DSKM og DSI og fra deltagerne i temadagen, som også har ytret ønske om flere fælles AMS-temadage fremadrettet.

Arbejdsgruppen består af i alt seks medlemmer, tre repræsentanter, udpeget af Dansk Selskab for Infektionsmedicin (infektionsmediciner) og tre repræsentanter, udpeget af Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi (kliniske mikrobiologer). Hvert selskab tilstræber sikring af regional repræsentation på tværs af deres respektive repræsentanter.

Hos DSI ligger arbejdsgruppen organisatorisk under arbejdsgruppen for rationalt antibiotika-anvendelse.

Hos DSKM ligger arbejdsgruppen organisatorisk under arbejdsgruppen for antibiotic stewardship og de tre medlemmer vælges fra denne gruppe.

Stiftende medlemmer af arbejdsgruppen:

  • Fra DSKM: Frederik Boëtius Hertz, Nina Ank, Sissel Skovgaard
  • Fra DSI: Christian Kraef, Kristina Öbrink-Hansen, Trine Langfeldt Hagen

Formål med arbejdsgruppen: at styrke det videre samarbejde omkring videreudvikling af AMS i Danmark. Dette kan fx indebære følgende arbejdsområder:

  • At vise vejen for det gode samarbejde imellem specialerne ved at samle specialernes kompetencer og viden omkring AMS
  • At udbrede viden omkring AMS, herunder at være tovholdere på udpegning af arrangører af fremtidig årlig fælles AMS-temadag
  • At facilitere transparens imellem selskaberne ved at orientere hinanden gensidigt omkring arbejdsområder for de specifikke AMS-arbejdsgrupper for hvert selskab. Således kan vi forebygge dobbelt-/parallelarbejde indenfor de samme områder og gøre opmærksomme på yderligere muligheder for fælles projekter
  • At bidrage til og koordinere høringssvar på eventuelle nationale guidelines og/eller politiske beslutninger vedrørende antibiotikaanvendelse (hovedansvar for høringssvar ligger hos de respektive selskabers bestyrelser).
  • At samarbejde omkring fælles projekter omkring AMS, fx dataindsamling, punkt-prævalens undersøgelser e.l.

Mødefrekvens: 4 gange årligt plus ad hoc møder ved behov